Google Earth umożliwia importowanie własnych zbiorów danych (KML, GeoJSON) jako zaawansowanych warstw hostowanych w chmurze bezpośrednio w projektach w Earth. Umożliwia to wizualizację dużych zbiorów danych.
Warstwy zaimportowane przez użytkownika podlegają limitom miejsca na dane określonym w abonamencie Google Earth.
Informacje o limitach miejsca na dane
Zaimportowane warstwy danych zajmują miejsce na dane, które wlicza się do limitu na koncie. Warstwy możesz importować tylko do projektów, które należą do Ciebie.
Limity miejsca na dane i rozmiaru plików są podzielone na poziomy w zależności od abonamentu Google Earth:
| Funkcja | Standardowy | Profesjonalny | Wersja zaawansowana Pro |
|---|---|---|---|
| Łączna ilość miejsca | 1 GB | 10 GB | 20 GB |
| Maksymalny rozmiar pojedynczego pliku | 250 MB | 500 MB | 500 MB |
| Obsługiwane formaty plików | KML, GeoJSON | ||
Monitorowanie wykorzystania miejsca na dane
Aby śledzić wykorzystanie miejsca na dane:
- Wyświetlanie łącznego wykorzystania: bieżące wykorzystanie miejsca na dane w porównaniu z łącznym limitem możesz sprawdzić w widżecie Miejsce na dane w lewym dolnym rogu ekranu głównego Google Earth.
- Rozmiary projektów: łączny rozmiar każdego projektu, obliczony na podstawie sumy jego zasobów danych, jest wyświetlany na ekranie głównym Google Earth, aby ułatwić określenie, które projekty korzystają z miejsca na dane.
Zwolnij miejsce na dane
Jeśli chcesz zwolnić miejsce na dane, aby nie przekroczyć limitu, możesz wykonać te czynności:
- Usuwanie warstw: usuwanie określonych zaimportowanych warstw z projektu. To działanie może wykonać właściciel projektu lub dowolny współpracownik z uprawnieniami edytującego w projekcie.
- Usuwanie projektów: usunięcie całego projektu Google Earth spowoduje też usunięcie wszystkich zawartych w nim umieszczonych warstw, co zwolni zajmowane przez nie miejsce na dane.
Co się stanie, gdy przekroczysz limit
Google Earth stosuje następujące podejście do egzekwowania limitów:
- Rozpoczynanie importu: możesz rozpocząć nowy import danych, o ile nie przekroczysz całkowitego limitu miejsca na dane na koncie.
- Stan „Przekroczono limit”: jeśli łączne wykorzystanie miejsca na dane przekroczy limit abonamentu, przejdziesz w stan „Przekroczono limit”:
- Nie będziesz mieć możliwości rozpoczęcia nowego importu danych na swoim koncie.
- Wszystkie Twoje dotychczasowe projekty i zaimportowane wcześniej warstwy pozostaną w pełni dostępne i funkcjonalne. Nie utracisz dostępu do swoich danych.
- Rozwiązywanie problemu z przekroczeniem limitu: aby wznowić importowanie danych, musisz wrócić do limitu. Możesz to zrobić, wykonując te czynności:
- Usuwanie danych: zwalnianie miejsca przez usuwanie warstw lub projektów w sposób opisany powyżej.
- Przejście na wyższy pakiet: jeśli korzystasz z pakietu Standard lub Professional, możesz przejść na wyższy pakiet z większą ilością miejsca na dane.
Udostępnianie warstw
Zaimportowane warstwy są umieszczane w projektach Google Earth, więc są automatycznie udostępniane, gdy udostępniasz projekt. Widoczność warstwy i uprawnienia do zarządzania nią są dziedziczone z ustawień udostępniania projektu:
- Współpracownicy z uprawnieniami do edycji projektu mogą wyświetlać, zmieniać styl i usuwać umieszczone w nim warstwy.
- Współpracownicy z uprawnieniami do wyświetlania mogą tylko wyświetlać warstwy i wchodzić z nimi w interakcje.