Zarządzaj agentami

Po utworzeniu agentów nie można ich trwale usunąć. Aby jednak skupić się na agentach z aktualnym natężeniem ruchu i utrzymać porządek w obszarze roboczym, możesz zarządzać widocznością agentów, archiwizując ich i przywracając z archiwum.

Zarchiwizowanie agenta spowoduje ukrycie go na liście głównej w konsoli dewelopera RCS dla firm.

Archiwizacja to zmiana widoczności. Nie powoduje to usunięcia agenta ani nie wpływa na jego stan uruchomienia. W każdej chwili możesz przywrócić agenta z archiwum, aby przywrócić jego widoczność i kontynuować zarządzanie nim.

Archiwizowanie agentów i przywracanie ich z archiwum

Aby zapobiec przypadkowemu ukryciu aktywnych agentów, obowiązują te reguły:

  • Wymagania: możesz archiwizować tylko agentów, którzy są w stanie nieaktywnym:UNLAUNCHED, SUSPENDED lub REJECTED.
  • Ograniczenia: nie możesz zarchiwizować agenta, który jest PENDING lub LAUNCHED u dowolnego operatora. W przypadku tych agentów opcja Archiwizuj jest wyłączona.

Archiwizowanie agenta

Możesz zarchiwizować pojedynczego agenta na liście Agenci lub na stronie Przegląd agenta w Konsoli programisty RCS dla firm.

  1. Otwórz Konsolę dewelopera RCS dla firm.
  2. Przejdź do agenta, którego chcesz zarchiwizować, i kliknij Zarchiwizuj agenta.

    • Na liście Agenci ikona Zarchiwizuj agenta pojawi się, gdy najedziesz kursorem na wiersz agenta.

    Ikona archiwizowania po najechaniu kursorem

    • Na stronie Przegląd agenta przycisk Zarchiwizuj agenta znajduje się na karcie Stan agenta.

    Przycisk Zarchiwizuj na karcie stanu

  3. W oknie potwierdzenia sprawdź okno „Zarchiwizować agenta?”.

  4. Kliknij Archiwizuj.

Aby zobaczyć zarchiwizowane agenty, przefiltruj tabelę według statusu „Zarchiwizowane”.

Przywracanie agenta z archiwum

Pojedynczego agenta możesz przywrócić z archiwum na liście Agenci lub na stronie Przegląd agenta w konsoli programisty RCS dla firm.

Przywrócenie agenta z archiwum spowoduje, że będzie on ponownie widoczny na głównej liście agentów.

  1. Na liście Agenci przefiltruj tabelę agentów według stanu „Zarchiwizowane”.
  2. Przejdź do agenta, którego chcesz przywrócić z archiwum, i kliknij Przywróć agenta z archiwum.

    • Na liście Agenci ikona Przywróć agenta z archiwum pojawia się, gdy najedziesz kursorem na wiersz agenta.

    Ikona przywracania z archiwum po najechaniu kursorem

    • Na stronie Przegląd agenta przycisk Przywróć agenta znajduje się na karcie Stan agenta.

    Przycisk Cofnij archiwizację na karcie stanu

  3. W oknie potwierdzenia sprawdź okno „Odarchiwizować agenta?”.

  4. Kliknij Przywróć z archiwum.

Zbiorcze archiwizowanie i przywracanie z archiwum

Ważne: jednocześnie możesz zarządzać widocznością maksymalnie 100 agentów.

Aby zbiorczo zarchiwizować agentów, użyj listy Agenci w Konsoli dewelopera RCS dla firm.

  1. Na liście Agenci zaznacz pola wyboru obok agentów, których chcesz zmodyfikować.
  2. W nagłówku tabeli kliknij Archiwizuj.
  3. Potwierdź działanie w oknie dialogowym.

Zbiorcze archiwizowanie agentów w Konsoli programisty

Aby zbiorczo cofnąć archiwizację agentów, użyj listy Agenci w Konsoli dewelopera RCS dla firm.

  1. Na liście Agenci przefiltruj tabelę agentów według stanu „Zarchiwizowane”.
  2. Zaznacz pola wyboru, aby wybrać agentów, których chcesz zmodyfikować.
  3. W nagłówku tabeli kliknij Cofnij archiwizację.
  4. Potwierdź działanie w oknie dialogowym.

Zbiorcze przywracanie agentów z archiwum w Konsoli programisty

Jeśli którykolwiek z wybranych agentów nie kwalifikuje się do zarchiwizowania (np. jest LAUNCHED), żądanie zbiorcze przetworzy kwalifikujących się agentów i po zakończeniu wyświetli okno informacyjne. To okno zawiera

  • Wyświetlane nazwy agentów, którzy zostali zarchiwizowani
  • Wyświetlane nazwy agentów, których nie udało się zarchiwizować, wraz z konkretnym powodem niepowodzenia, np. „Nie można zarchiwizować uruchomionego lub oczekującego agenta”.

Filtrowane widoki

Domyślnie zarchiwizowani agenci są wykluczeni z głównej listy. Aby uwzględnić w wynikach zarchiwizowanych agentów, przefiltruj listę Agenci według stanu „Zarchiwizowane”.