Kierowca może w trakcie przejazdu wrócić do Twojej aplikacji, aby wyświetlić szczegóły zamówienia lub skontaktować się z klientem. Aby obsługiwać przełączanie aplikacji bez wprowadzania kierowcy w błąd lub powodowania podwójnego obciążenia, wprowadź te zmiany:
Zaktualizuj interfejs aplikacji: stan ładunku
ENROUTEwskazuje, że kierowca jest w trakcie aktywnego przejazdu. Aby to odzwierciedlić, zmień tekst przycisku przekierowania z „Rozpocznij” na „Wznów”.Ponowne użycie tokena przejazdu: aby przywrócić kierowcy aktywną trasę, nie twórz nowej sesji Navigation Connect. Utworzenie nowej sesji może wprowadzić kierowcę w błąd i spowodować podwójne obciążenie. Zamiast tego podaj ten sam token przejazdu, aby kontynuować rozpoczętą już sesję. Ponownie uruchom Mapy Google lub Waze w zależności od platformy urządzenia kierowcy:
Android (Mapy Google i Waze): użyj
PackageManager.getLaunchIntentForPackage(), aby przywrócić Mapy Google lub Waze na pierwszy plan. Aby mieć pewność, że kierowca może się przełączać między trybami, sprawdź, czy podczas pierwszego uruchomienia aplikacji udało Ci się przekazaćPendingIntentza pomocą dokładnego dodatkowego klucza"pendingIntent".iOS (tylko Waze): ponownie otwórz oryginalny precyzyjny link Waze. Aby włączyć przycisk powrotu, nie musisz dodawać dodatkowego kodu, ponieważ Waze automatycznie używa uniwersalnego linku podanego podczas konfiguracji.