Zarządzanie subskrypcją Google Earth

Zarządzanie wszystkimi subskrypcjami odbywa się w konsoli Google Cloud. Subskrypcja Google Earth musi być powiązana z projektem Google Cloud, który jest używany do zarządzania użytkownikami i przetwarzania płatności za subskrypcję. Możesz:

  • dodawać i usuwać użytkowników w ramach subskrypcji,
  • zmienić lub anulować subskrypcję.

Aby zarządzać subskrypcją, musisz mieć uprawnienia edytora lub właściciela powiązanego projektu Google Cloud.

Dodawanie i usuwanie użytkowników w ramach subskrypcji

W każdej chwili możesz dodawać i usuwać użytkowników z listy subskrypcji w konsoli Google Cloud.

Dodawanie użytkownika

  1. W konsoli Google Cloud otwórz stronę Google Earth.
  2. W menu projektu u góry strony wybierz projekt Google Cloud powiązany z subskrypcją Google Earth.
  3. Nad tabelą Użytkownicy kliknij + Dodaj nowego użytkownika.
  4. W oknie „Przypisz użytkowników według adresu e-mail” wpisz adresy e-mail użytkowników, których chcesz dodać.
  5. Kliknij Potwierdź. Użytkownicy mogą teraz uzyskać dostęp do subskrypcji, logując się w Google Earth za pomocą dodanego konta Google. Aby zobaczyć zmiany, mogą być zmuszeni odświeżyć aplikację Google Earth.

Usuwanie użytkownika

  1. Na stronie Google Earth w konsoli Google Cloud znajdź użytkownika, którego chcesz usunąć, na liście Użytkownicy.
  2. W wierszu tego użytkownika kliknij Usuń użytkownika.
  3. Pojawi się okno potwierdzenia. Sprawdź informacje, z których wynika, że użytkownik zostanie usunięty na początku następnego cyklu rozliczeniowego, ale do tego czasu będzie miał dostęp do subskrypcji.
  4. Aby usunąć użytkownika z subskrypcji, kliknij Potwierdź.

Zmiana lub anulowanie subskrypcji

Subskrypcję możesz zmienić, przejść na niższą wersję lub anulować na stronie zarządzania subskrypcją.

  1. W konsoli Google Cloud otwórz stronę Google Earth.
  2. Na karcie Twoja subskrypcja kliknij Zarządzaj subskrypcją.
  3. Przekierujemy Cię na stronę „Wybierz subskrypcję, która najbardziej Ci odpowiada”.
    • Aby zmienić subskrypcję: kliknij Wybierz w przypadku wybranego poziomu subskrypcji (Standard, Professional lub Professional Advanced).
    • Aby anulować subskrypcję: przejdź na subskrypcję Standard, która jest bezpłatna. Pojawi się okno potwierdzenia.
  4. Aby zapisać zmiany, kliknij Potwierdź.

Informacje o rozliczeniach i zmianach subskrypcji

Gdy zmienisz subskrypcję, anulujesz ją lub usuniesz użytkownika, zmiana zacznie obowiązywać od początku następnego cyklu rozliczeniowego. Jeśli na przykład anulujesz subskrypcję 15 sierpnia, zostanie ona anulowana 1 września.

Ty i Twoi użytkownicy zachowacie pełny dostęp do funkcji bieżącej subskrypcji do czasu rozpoczęcia nowego cyklu rozliczeniowego.

Jeśli masz dostęp do kilku subskrypcji Google Earth w różnych projektach Google Cloud, może być konieczne ręczne wybranie odpowiedniego projektu w ustawieniach Google Earth. Aby to zrobić, w Google Earth otwórz Ustawienia > Płatności i w menu wybierz odpowiedni projekt.