Określ dziennik zmian, który chcesz śledzić

Historia zmian użytkowników i dysków współdzielonych jest opisana w artykule Omówienie zmian i wersji. Ten przewodnik zawiera więcej informacji o poszczególnych wpisach logu w historii zmian oraz wskazówki dotyczące tego, kiedy śledzić zmiany w historii zmian użytkownika, a kiedy w historii zmian dysku współdzielonego.

Zmiana wpisu po przeniesieniu pliku na dysk współdzielony

Po przeniesieniu pliku na dysk współdzielony zmiany w tym pliku są rejestrowane w historii zmian tego dysku, a nie w historii zmian użytkownika. Następnie należy wysłać zapytanie do historii zmian dysku współdzielonego, aby wykryć nowe zmiany w tym elemencie.

Zmiana wpisu dotyczącego poszczególnych elementów na dysku współdzielonym

Jeśli osoba, która nie jest użytkownikiem dysku współdzielonego, otrzyma dostęp do poszczególnych elementów na tym dysku, zmiany w tych elementach będą śledzone w historii zmian użytkownika, a nie w historii zmian dysku współdzielonego. Sposób działania jest taki sam jak w przypadku elementów spoza dysku współdzielonego, które są udostępniane bezpośrednio użytkownikom.

Zmiana wpisu dotyczącego utraconych uprawnień dostępu

Jeśli użytkownik utraci uprawnienia dostępu do pliku, wpis w historii zmian będzie miał postać deleted. Plik jest jednak nadal dostępny dla innych użytkowników, którzy mają uprawnienia dostępu do niego. Jeśli element zostanie usunięty u wszystkich użytkowników, we wszystkich historiach zmian użytkowników zostanie oznaczony jako deleted.

Gdy plik jest przenoszony między korpusami użytkowników, może też pojawić się stan deleted, mimo że użytkownik nadal ma dostęp do pliku. Jeśli wysyłasz zapytania o historię zmian w przypadku wielu korpusów, użyj parametru includeCorpusRemovals w Changes.list, aby odróżnić przeniesienie korpusu od utraty dostępu. Definicje różnych korpusów znajdziesz w artykule Omówienie plików i folderów.