Przenoszenie własności plików

Pliki, które tworzysz lub przesyłasz na Dysk Google, należą do Ciebie. Możesz przenieść własność tych plików na inne konto.

Przenoszenie własności pliku na inne konto Google Workspace w tej samej organizacji

Własność plików znajdujących się na "Moim dysku" można przenieść z jednego konta Google Workspace na inne konto w tej samej organizacji. Organizacja, która jest właścicielem dysku współdzielonego, jest też właścicielem plików na tym dysku. Dlatego przenoszenie własności plików i folderów na dyskach współdzielonych nie jest obsługiwane. Organizatorzy dysku współdzielonego mogą przenosić elementy z tego dysku na swój „Mój dysk”, co powoduje przeniesienie na nich własności tych elementów.

Aby przenieść własność pliku na „Moim dysku”, wykonaj jedną z tych czynności:

  • Utwórz uprawnienie do pliku przyznające konkretnemu użytkownikowi (type=user) dostęp jako właściciel (role=owner).

  • Zaktualizuj istniejące uprawnienie do pliku, ustawiając role=owner i przenosząc własność na określonego użytkownika (transferOwnership=true).

Przenoszenie własności pliku z jednego konta dla użytkowników indywidualnych na inne

Własność plików można przenosić między kontami konsumenckimi. Dysk nie przenosi jednak własności pliku między 2 kontami konsumenckimi, dopóki przyszły właściciel nie wyrazi na to wyraźnej zgody. Aby przenieść własność pliku z jednego konta dla użytkowników indywidualnych na inne:

  1. Obecny właściciel inicjuje przeniesienie własności, tworząc lub aktualizując uprawnienie do pliku przyszłego właściciela. Uprawnienie musi zawierać te ustawienia: role=writer, type=user i pendingOwner=true. Jeśli obecny właściciel tworzy uprawnienie dla przyszłego właściciela, ten ostatni otrzyma e-maila z powiadomieniem, że ma przejąć własność pliku.

  2. Przyszły właściciel akceptuje prośbę o przeniesienie własności, tworząc lub aktualizując swoje uprawnienie do pliku. Uprawnienie musi zawierać te ustawienia: role=owner i transferOwnership=true. Jeśli przyszły właściciel tworzy nowe uprawnienie, poprzedni właściciel otrzyma e-maila z powiadomieniem o przeniesieniu własności.

Po przeniesieniu pliku rola poprzedniego właściciela zostanie zmieniona na writer.