Wyłączanie i wyłączanie dodatku do Classroom

Z tej strony dowiesz się, jak wyłączyć lub zamknąć dodatek do Google Classroom. Dostępne opcje zależą od tego, czy chcesz w przyszłości ponownie aktywować dodatek.

Ograniczenia

Zanim zmienisz stan dodatku, weź pod uwagę te kwestie:

  • Google nie usuwa załączników dodatków utworzonych już w Classroom, nawet po wykonaniu jednej z czynności opisanych w tym przewodniku. Jeśli nie chcesz, aby użytkownicy mieli dostęp do Twoich treści za pomocą załączników dodatków, upewnij się, że nie będą oni otrzymywać błędów, których nie można naprawić.
  • Wyłączenie pakietu SDK Google Workspace Marketplace w projekcie Google Cloud nie ma wpływu na informacje o aplikacji ani na jej działanie. Uniemożliwia tylko zmianę konfiguracji.
  • Nie możesz tymczasowo zablokować użytkownikom, którzy zainstalowali Twój dodatek, możliwości korzystania z niego.

Działania

Oto działania, które możesz wykonać i które mają wpływ na dostępność dodatku do Classroom. Wykonuje się je w pakiecie SDK Google Workspace Marketplace lub w samym projekcie Google Cloud dodatku. Każde z nich dotyczy konkretnego przypadku użycia.

Wycofaj z listy

Wybierz tę opcję, jeśli chcesz ograniczyć liczbę nowych instalacji dodatku, uniemożliwiając jego znalezienie w Google Workspace Marketplace.

Aby wycofać dodatek z listy, zaznacz pole Unlisted w sekcji Widoczność aplikacji w pakiecie SDK Marketplace Konfiguracja aplikacji na stronie.

Efekt

  • Informacje o Twoim dodatku nie będą już wyświetlane w Google Workspace Marketplace. Nie będą się też pojawiać w wynikach wyszukiwania ani w filtrze „Działa z Classroom”.
  • Dodatek będzie nadal działać normalnie u wszystkich zainstalowanych użytkowników.

Uwagi

  • Użytkownicy nadal mogą zainstalować Twój dodatek, otwierając bezpośrednio adres URL aplikacji. Adres URL aplikacji jest widoczny na stronie Informacje o aplikacji w pakiecie SDK Marketplace Store Listing.
  • W każdej chwili możesz przywrócić widoczność informacji o aplikacji, odznaczając pole Unlisted (Niewidoczny).

Cofnij publikację

Wybierz tę opcję, jeśli chcesz uniemożliwić wszystkie nowe instalacje dodatku. W przeciwieństwie do wycofania z listy, nieopublikowanego dodatku nie można zainstalować, otwierając bezpośrednio adres URL informacji o aplikacji w Google Workspace Marketplace. W przyszłości możesz ponownie opublikować dodatek, aby umożliwić nowe instalacje.

Aby cofnąć publikację, kliknij przycisk COFNIJ PUBLIKACJĘ na stronie Informacje o aplikacji w pakiecie SDK Marketplace.

Efekt

  • Wszystkie informacje o aplikacjach powiązane z tym projektem Google Cloud zostaną natychmiast usunięte z Google Workspace Marketplace.

Uwagi

  • Użytkownicy, którzy już zainstalowali dodatek, nadal mogą z niego korzystać.
  • Jeśli w pakiecie SDK Marketplace masz zaznaczone kilka integracji, rozważ wyłączenie tylko integracji z Classroom.
  • Aby umożliwić nowe instalacje, ponownie opublikuj aplikację. Zanim będzie ona ponownie dostępna dla użytkowników, zespół Marketplace musi ją ponownie sprawdzić. Użytkownicy, którzy wcześniej zainstalowali dodatek, odzyskają do niego dostęp po ponownym zatwierdzeniu aplikacji.

Wyłącz integrację z Classroom

Podobnie jak w przypadku cofnięcia publikacji, to działanie uniemożliwia wszystkie nowe instalacje dodatku do Classroom, ale w przyszłości można go ponownie opublikować. Jeśli Twoja aplikacja jest powiązana z innymi integracjami z Marketplace, wybierz tę opcję, aby wpłynąć tylko na dodatek do Classroom.

Aby wyłączyć tylko integrację z Classroom, odznacz pole Integracja z Classroom na stronie Konfiguracja aplikacjiw pakiecie SDK Marketplace.

Efekt

  • Dodatek nie będzie już widoczny w interfejsie Classroom podczas tworzenia nowego zadania, materiału lub ogłoszenia.
  • Informacje o dodatku zostaną usunięte z Google Workspace Marketplace.

Uwagi

  • Aby umożliwić nowe instalacje, ponownie zaznacz pole Integracja z Classroom i kliknij Opublikuj na stronie Informacje o aplikacji w pakiecie SDK Marketplace Store Listing. Zanim będzie ona ponownie dostępna dla użytkowników, zespół Marketplace musi ją ponownie sprawdzić. Użytkownicy, którzy wcześniej zainstalowali dodatek, odzyskają do niego dostęp po ponownym zatwierdzeniu aplikacji.

Usuń dodatek

Wybierz tę opcję, aby natychmiast i trwale usunąć dodatek. Dodatek nie będzie już widoczny dla żadnych użytkowników w Google Workspace Marketplace ani w Google Classroom.

Aby trwale usunąć dodatek, zamknij projekt Google Cloud.

Efekt

  • Informacje o aplikacji zostaną natychmiast usunięte z Google Workspace Marketplace.
  • Dodatek zostanie wymuszony odinstalowany u wszystkich użytkowników Google Workspace.

Uwagi

  • Jeśli projekt zostanie później przywrócony, a aplikacja ponownie opublikowana i zatwierdzona, dodatek nie zostanie przywrócony użytkownikom, którzy wcześniej go zainstalowali. Użytkownicy muszą ponownie zainstalować dodatek z Google Workspace Marketplace.