Kontrolowanie danych udostępnianych Google

Możesz określić, do jakich informacji w Twojej witrynie może mieć dostęp Google i co powinno pokazywać się w wynikach wyszukiwania. Niektóre treści warto czasem z różnych powodów ukryć przed Google.

  • Aby zachować prywatność danych: możesz mieć w witrynie dane o charakterze prywatnym, których nie chcesz udostępniać. Możesz uniemożliwić Google indeksowanie takich danych, żeby nie pojawiały się w wynikach wyszukiwania.
  • Aby ukryć treści mniej przydatne dla odbiorców:

    Twoja witryna może zawierać te same treści w różnych miejscach, co może przyczynić się do przyznania jej stronom niższej pozycji w wyszukiwarce Google. Dobrym przykładem takich powielonych treści jest funkcja wyszukiwania w całej witrynie, która ułatwia nawigację. W niektórych przypadkach za każdym razem, gdy użytkownik wpisze szukane hasło, jest generowana i wyświetlana odpowiednia strona z wynikami wyszukiwania. Jeśli takie strony nie są zablokowane, Google może je pojedynczo indeksować. W efekcie wyszukiwarka uzna, że witryna zawiera wiele podobnych stron, i może potraktować powielone treści jako spam. To obniży pozycje tych stron w jej rankingu.

    W witrynie możesz zamieszczać informacje generowane przez źródła zewnętrzne, dostępne również w innych miejscach w internecie. Przy wyborze wyników wyszukiwania Google niżej ocenia strony, które zawierają dużą ilość powielonych treści. Aby poprawić wizerunek witryny, możesz zablokować skopiowane treści i uzyskać lepszą pozycję w wynikach wyszukiwania Google.

  • Aby wskazać Google ważne treści: jeśli masz dużą witrynę (zawierającą tysiące adresów URL) i znajdują się w niej mniej ważne lub powielone treści, dobrze jest powstrzymać roboty Google przed ich indeksowaniem, aby promować treści, które są Twoim zdaniem najważniejsze.

Jak blokować treści

Główne sposoby blokowania treści, aby nie pojawiały się w Google:

Metody

Usunięcie treści

Wszystkie typy treści

To najpewniejszy sposób zablokowania wyświetlania treści w wyszukiwarce Google i innych miejscach. Jeśli określone informacje są już widoczne w Google, konieczne może okazać się wykonanie dodatkowych czynności, aby usunięcie treści było trwałe.

Zabezpieczenie plików hasłem

Wszystkie typy treści

Jeśli masz treści poufne lub prywatne i nie chcesz, aby pojawiały się one w wynikach wyszukiwania Google, najprościej i najskuteczniej zablokujesz te adresy URL, umieszczając je na serwerze witryny w katalogach chronionych hasłem. Googlebot i inne roboty indeksujące nie są w stanie uzyskać dostępu do takich katalogów.

Zaawansowani użytkownicy: jeśli używasz serwera WWW Apache, możesz ustawić ochronę katalogu na serwerze w pliku .htaccess. W internecie znajdziesz wiele narzędzi, które to umożliwiają.

Plik robots.txt lub prośby o natychmiastowe usunięcie obrazu

Grafika

Do blokowania obrazów użyj reguł w pliku robots.txt.

Dyrektywa noindex

Strony internetowe

Dyrektywa noindex to sposób wskazania robotom Google, żeby nie indeksowały strony lub nie pozwalały na wyświetlanie jej w wynikach wyszukiwania. Do takich stron nadal mogą prowadzić linki i można je odwiedzać z innych stron, można je też otwierać bezpośrednio za pomocą linków, ale nie pojawiają się one w wynikach wyszukiwania Google. Ta metoda wymaga dużej wiedzy technicznej i może nie być dostępna, jeśli do hostowania witryny używasz systemu zarządzania treścią.

Zrezygnowanie z określonych usług Google

Strony internetowe

Możesz wskazać Google, że Twoich treści nie należy uwzględniać w określonych usługach Google.

Metatag nosnippet

Krótkie opisy w wynikach wyszukiwania

Dodaj tag <meta name="robots" content="nosnippet" /> do sekcji HTML head swojej strony, aby zablokować pojawianie się opisu w wynikach wyszukiwania. Może to spowodować wyświetlanie w nich niezrozumiałego komunikatu („Brak dostępnych informacji o tej stronie”).

Narzędzie Parametry w URL-ach

Strony internetowe, sekcje witryny, wzorce adresów URL

Zaawansowani użytkownicy mogą używać narzędzia Parametry w URL-ach, aby blokować indeksowanie adresów URL z określonymi parametrami. Z tej metody powinni korzystać tylko bardzo zaawansowani użytkownicy, bo w razie pomyłki można zablokować znaczną część przestrzeni adresów URL witryny w taki sposób, że nie da się łatwo przeprowadzić debugowania.

Usuwanie istniejących treści z Google

Dowiedz się, jak usunąć z Google stronę hostowaną w Twojej witrynie.